ICS

ICS

ICS Yapısı

ICS, küresel tedarik zincirleri çapında çalışma koşullarını iyileştirme amacıyla tekstil, giyim, mağazacılık, tatil ve turizm, mobilya, tesisat ve demirbaş, ekipman, elektrikli ve elektronik aletler ve gıda sektörlerinde sosyal ve çevresel denetimler gerçekleştiren çok sektörlü bir girişimdir. ICS üyeleri tedarik sağlayan üretim tesislerinde paylaşımlı bir denetim çerçevesi oluşturarak ve ICS verit tabanı dahilinde ortak fabrikalar hakkında bilgi alışverişi yaparak bu hususta çaba göstermektedir. Bu dahili ICS veri tabanında, ICS üyeleri denetimlere ait sonuçları ve tüm belgeleri (Denetim anketi, Fabrika Profili, Düzeltici Eylem Planı, vb.) sadece denetlenen fabrikalar ile çalışan üyeler ile paylaşırlar. ICS üye şirketlerine, ‘denetim yorgunluğunun’ azaltılması ve bilgi ve en iyi uygulamaların paylaşılmasına katkıda bulunurken denetimleri ortak hale getirmek için müşterek araçlarla işbirliği içerisinde çalışma olanağı sağlamaktadır. Üyeler sadece bağlı oldukları fabrikalar hakkındaki bilgilere erişim sağlayabildikleri için ICS bir kaynak kullandırma veya bulma platformu değildir. ICS üye perakende satıcıları ve markalarının listesine ICS web sayfasından www.ics-asso.org ulaşılabilir.

 

ICS denetimin kapsamı

ICS saha denetiminin genel amacı, tesisin ICS Davranış Kurallarına, yerel düzenlemelere ve uluslararası standartlara uygunluk seviyesinin değerlendirilmesi ve gerekli düzeltici tedbirlerin ve sürekli iyileştirme fırsatlarının tespit edilmesidir. ICS denetimi ayrıca denetçilerin tesiste gözlemledikleri en iyi uygulamaları da rapor eder. ICS denetimi kapsamında ele alınan fiziksel alanlar aşağıdakileri içermelidir:

  • Üretim alanları
  • Saklama alanları
  • Varsa, çalışanların yaşam ve yeme-içme alanları
  •  Üretim sahasının yakınında bulunan ilgili binaların tamamı.
  • Paylaşılan binalar olması durumunda,

paylaşılan tesisler risklere neden olabileceği için denetçiler binanın tamamına erişim sağlayacaklardır.

ICS denetim süreci

ICS denetim süreci altı adımdan meydana gelmektedir

  • Açılış Toplantısı
  • Belgelerin Gözden Geçirilmesi
  • Çalışan ve Yönetim Görüşmeleri
  • Tesis Turu
  • Kapanış öncesi Toplantısı
  • Kapanış Toplantısı

ICS ikili derecelendirme sistem

ICS sosyal denetimi, bir yüzdelik değerden (%0-100) ve bir harften (A, B, C, D, E) oluşan bir ikili derecelendirme sistemine dayanarak oluşturulmuştur, örneğin global denetim derecelendirmesi %90
B, %60 C vb. olabilir. Yüzdelik değer, fabrikanın uygunluk derecesini ve harf tanımlı büyük uygunsuzluklarla ilgili önem derecesini göstermektedir. ICS derecelendirme sistemi, acil dikkat ve eylem gerektiren kritik uygunsuzlukların bulgularına bağlı bir
eşik tabloya dayanmaktadır. Örnek olarak, bir Uyarı Bildirimi yapılması halinde, tesisin derecelendirmesi %85 E olabilir: tesis büyük oranda sosyal açıdan uyum sağlamaktadır ancak bir önemli sorun tespit edilmiştir ve bir uyarı bildirimi yapılmıştır (örneğin; bir acil çıkış kilitli durumdadır). ICS denetim sistemi, fabrikanın global seviyesini raporlamak ve aynı zamanda önemli uygunsuzlukları açıkça rapor etmek üzere tasarlanmıştır. Denetime ait her bölümü, aşağıdaki şekilde daha da alt bölümlere ayrılmaktadır:

Neden MA’AT DANIŞMANLIK?

Maat danışmanlık, geniş endüstriyel deneyime sahip nitelikli ve deneyimli danışmanlar ve eğitmenlerden oluşan bir ekip ile çalışmaktadır, danışmanlarımızın çoğu, denetim sırasında denetçilerin yönetim sisteminizden beklentilerinin farkında olan baş denetçilerdir. Maat danışmanlık, gerekli olağanüstü sonuçların değerlendirilmesi ve elde edilmesi için yardımcı olmaktadır. Danışmanlık metodolojimiz son derece profesyonel, zamana bağlı ve etkilidir ve her zaman müşterinin organizasyonunun iş sürecine değer katarız.